Over FRiskA

“Wat we leren van de straat, vertalen we naar wetenschap – en die wetenschap zetten we weer in ten dienste van de straat.”

Morena Oostburg

Morena was een ambitieus, zeer intelligent meisje uit een achterstandswijk met een sterke behoefte aan riskante nieuwe activiteiten; zij had een hoge spanningsbehoefte. Zij zat op een kleine basisschool in de buurt, waar haar storende, ‘klas opjutten’ gedrag door de vingers werd gezien, omdat het werd begrepen als verveling.
Hierdoor kon zij haar opleiding vervolgen op het Gymnasium, waar de sterke behoefte aan nieuwe ervaringen volledig werd vervuld en het in haar voordeel werkte.

Met de talentvolle sporters uit haar buurt, met wie zij elke dag optrok en sportte, liep het anders af.
Nadat de spanning die het sporten bracht niet meer genoeg was en zij niet wisten hoe zij dat op een andere manier konden uiten, kwamen drank, drugsgebruik, criminaliteit en gokverslaving aan de orde.

Het onrustige gevoel hield haar jaren bezig, waarbij zij steeds op zoek was naar personen die deze behoefte begrepen. Dit deed zij op verschillende manieren van onderzoek. Het begon bij etnografisch onderzoek bij de groep ‘Greengang’ van 2008-2010.
Na een aanrijding door een automobilist was de hulp die zij kreeg, veelal gericht op het ‘recht trekken’ van haar gedrag, maar haar omgeving kon verklaren dat het gedrag nooit anders was geweest. Integendeel, zij was socialer geworden.
Haar bacheloronderzoek, ‘Is de angst voor radicalisering van ex-gedetineerden gerechtvaardigd?’ (2015), betrof een analyse van de in 2016 geliquideerde Mica Johnson. Zij vervolgde etnografisch onderzoek naar de redenen van crimineel gedrag in Brooklyn, Queens, New York, van 2017–2020.

In 2023 kwam het rapport ‘Spanningsbehoefte en criminele jongeren’ (2023), in samenwerking met André Krouwel, uit. Dit onderzoek werd gedaan door middel van een nationale enquête. Hier zijn de resultaten uitvoerig besproken met verschillende professionals uit het werkveld en de doelgroep. Op deze manier konden de analyses gezamenlijk worden uitgevoerd. Gelijktijdig liep er een experimentele pilot om de praktijk en de wetenschap samen te brengen, onder leiding van Jurmen Goveia.

Jurmen Goveia

Jurmen groeide op in een criminele omgeving. Zijn ouders waren hardwerkende mensen die beiden dubbele banen hadden. Thuis genoot Jurmen een strenge opvoeding, maar ondanks deze discipline kwam hij vaak in conflict met anderen. Zijn spanningsbehoefte uitte hij in voetbal (op hoog niveau), verschillende vechtsporten, en vooral in het verstoren van de orde – iets wat nu bekendstaat als freerunning.

Hij koesterde altijd de wens om bij de landmacht te gaan, specifiek bij de commando’s. Helaas werd hij na aanmelding tijdelijk afgekeurd vanwege problemen met zijn meniscus.

Na het volgen van verschillende opleidingen en het aannemen van uiteenlopende baantjes had hij nog steeds geen passende match gevonden. In die periode werden zijn talenten opgemerkt door personen uit zijn wijk die actief waren in het criminele circuit.

Dit bracht hem op het idee om een rechtsorde binnen dit circuit te ontwikkelen, zodat hij zijn spanningsbehoefte kon bevredigen en tegelijkertijd zijn morele kompas kon blijven volgen.

Op een dag haalde Jurmen zijn moeder op van haar werk in het ziekenhuis, waar zij als verpleegkundige werkte. Terwijl hij door het ziekenhuis ronddwaalde, kwam hij op een afdeling terecht waar hij vier mannen zag worstelen met één vrouw. Hij schoot direct te hulp om de vrouw te verdedigen. De mannen legden hem echter uit dat zij een patiënt was en dat hij zich op de psychiatrische afdeling bevond. Na het controleren van hun legitimatie geloofde hij hen en liet hen hun werk doen.

De mannen waren onder de indruk van zijn doortastendheid en gaven hem complimenten voor zijn handelen. Ze adviseerden hem om een opleiding te volgen, omdat zij potentie in hem zagen.

Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan als begeleider en teamleider in de psychiatrie, jeugdzorg, verslavingszorg, gehandicaptenzorg, palliatieve zorg en het gevangeniswezen, vertaalt Jurmen nu de FRiskA-theorie naar de praktijk.

Teamcultuur

Ons multidisciplinair team is samengesteld uit professionals met diverse achtergronden en unieke kwaliteiten. Het team bestaat uit SKJ-geregistreerde experts die fysiek weerbaar zijn en een diepgaand begrip hebben van de doelgroep waarmee ze werken. Alle teamleden zijn gediplomeerd, toegewijd en bereidwillig om zich volledig in te zetten. We vormen een multicultureel team, met leden uit verschillende sociaal-economische achtergronden, die ondanks hun uiteenlopende ervaringen allemaal het gevoel van spanningsbehoefte in hun leven herkennen en erkennen. Dit stelt ons in staat om met empathie en begrip te handelen, terwijl we aansluiten bij de behoeften van de doelgroep.

Hier de link naar ons ethische code bestand

Bestuur

Gauthier Mulala, Clivia Themen-Belfor, Lucretia Oostburg